meest gestelde vragen:

faq

V: Waar moet ik op letten als ik een rijschool ga zoeken/kiezen?

A: Het belangrijkste is je gevoel! Zorg dat je een goed gevoel erbij hebt! Laat je niet lijden door een prijs "goedkoop is vaak duurkoop" als voorbeeld: Er zijn rijscholen (vooral de grotere!)  die een mooie pakketprijs aanbieden maar in kleine letters erbij vermelden "excl. leges"..?? wat zijn leges van het cbr nou? Leges kosten zijn in feite betalingen aan de overheid, met als doel gebruik te maken van de producten of diensten van de overheid. Dat weten de meeste niet leerlingen en zelfs ouders niet! Maar betekend in de praktijk wel dat je de kosten van het CBR nog even apart moet betalen > €108,- voor een praktijkexamen. Doe je ook een tussentijdse toets €108,- dus samen al €216,- wat je extra moet betalen. Deze kosten zijn bij mijnrijschool.nl wel inclusief!

Vraag in je omgeving wat de ervaringen zijn van anderen (familie, vrienden etc). Bekijk de website van de rijschool, lees de ervaringen van anderen, lees de voorwaarden goed door. Spreekt de rijschool jou aan en heb je er een goed gevoel bij dan is het vaak goed. De meeste rijscholen hier in de omgeving zijn echt wel ok! Regio Almelo staat goed bekend in het land. Je kunt je ook laten (mis)lijden door een slagingspercentage! te vinden op website van cbr  De vraag is, of een rijschool die na 10 examens een percentage van 80+ heeft, beter is  dan een die meer dan 100 examens doet en een percentage van 50%?? Hoeveel leerlingen waren er met faalangst, Hoeveel lessen hebben die leerlingen gehad? Dat weten we niet.. Het CBR heeft ook een aantal punten voor je op een rij gezet. https://www.cbr.nl/rijbewijstips/rijschool-kiezen/  > slagingspercentage 1e keer slagen is landelijk 50%

V: Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

A: Dat verschilt natuurlijk per leerling en is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst je motivatie! Hoe gemotiveerde je bent des te sneller het kan gaan. Kun je vlot leren? Neem je de lesstof snel op? Heb je je theorie-examen al gehaald? Heb je al ervaring op de weg (brommer of tractor? Doe je wat met het advies van je rijinstructeur? Volgens het CBR ligt het tussen de 35 en 45 lessen! In de periode dat mijnrijschool.nl les geeft komen we behoorlijk goed uit met een lespakket van rond de 30 lessen. Een tussentijdse toets bevorderd het slagen met een aantal procenten. Dit omdat je dan minder zenuwachtig bent doordat je bekend bent met het CBR.

V: In welke plaatsen geeft mijnrijschool.nl les?

A: Je kunt zeggen eigenlijk in heel Twenterand. Vroomshoop, Vriezenveen, Daarlerveen, Daarle, Den Ham, Westerhaar, Bergentheim, Geerdijk, Beerzerveld, Sibculo, Kloosterhaar, Wierden en beperkt Almelo.. Maar door de samenwerking met rijschool Trends uit Almelo, kunnen we het gebied uitbreiden naar Almelo, Nijverdal, Rijssen, Borne, Hengelo

Gemeente Twenterand

V: Kan ik meteen met rijlessen beginnen?

A: Nee en ja.. Na aanmelding en afhankelijk van het pakket. Ik stuur ik je na betaling de inloggegevens voor de theorie. Om een kleine stok achter de deur te hebben dat je daadwerkelijk goed gaat leren, laat ik de leerling eerst starten met i-theorie. Als de leerling in dat oefenprogramma 3 oefenexamens geslaagd heeft, plannen we de 1e rijles in. Hierdoor heb je al een basis voordat je de weg opgaat. en kan ik ook een beetje zien of de motivatie er is. (heb je al theorie? dan gaan we eerder plannen natuurlijk)  

V: Hoe oud moet ik zijn om te kunnen beginnen met rijlessen?

A: Je kunt met 16 jaar al je theorie-examen doen. Praktijklessen mag je al volgen met 16,5 jaar. Dan kun je met 17 jaar je praktijkexamen doen. Vervolgens moet je dan tot je 18e met een begeleider naast je in de auto rijden. Dit hele project wordt 2todrive genoemd! Op deze pagina kun je meer erover lezen.

2todrive1

V: Hoelang duurt een praktijkles bij mijnrijschool.nl?

A: 1 praktijkles duurt 50 Minuten. Sinds januari 2019 zijn we om gegaan van: 60 minuten naar 50 minuten. Dit is eerst getest en door de positieve reacties zijn we 50 minuten gaan hanteren. Voordeel is ook dat er extra lestijden beschikbaar zijn gekomen in de planning, 2 uur (120 min) achter elkaar, werd vaak als “te lang” ervaren. 100 min daarin tegen als zeer prettig.

V: Als de instructeur ziek is of de auto defect, is er dan vervanging En hoe zit het met een mislukte rijles door verkeersdrukte of file?

A: Bij ziekte van de instructeur of pech met de auto , wordt je afgebeld en wordt er een nieuwe afspraak gemaakt. Deze les blijft dan gewoon staan en wordt niet van je pakket afgetrokken .. Verkeersdrukte of een file hoort gewoon bij de les.

V: Hoeveel en hoe vaak kan/mag ik lessen inplannen?

A: In principe kun je 2 praktijklessen in de week inplannen> waarvan 1 avond uur of zaterdag. Het is raadzaam om zo snel mogelijk je theorieexamen te halen! Mijnrijschool.nl probeert zoveel mogelijk de leerling te motiveren om dit zo spoedig mogelijk te halen. Als je te lang wacht zullen we in overleg je praktijklessen even op de handrem zetten. Dit om te voorkomen dat je buiten je lespakket komt. Dit is natuurlijk niet verplicht als je ervoor kiest om “losse” lessen bij te willen kopen als je meer lessen nodig hebt doordat je met je theorie gaat uitlopen. Daarnaast is de wachttijd van het CBR ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Advies is om in het begin minimaal 1 les in de week te plannen en zodra we de tussentijdse toets en/of praktijkexamen inplannen 2 lessen in de week.

V: Geeft mijnrijschool.nl ook les in de avond en weekend?

A: Ja het is mogelijk om te lessen in de avond en weekend. Echter omdat het veel minder uren mogelijk zijn in de avond en weekend is het maar mogelijk om 1 avond of weekendles in te plannen. (in overleg kunnen we kijken of het vaker kan) Het advies is zoveel mogelijk overdag te lessen omdat het verkeersaanbod namelijk heel afwijkend is in de avonduren/weekend. Het praktijkexamen is natuurlijk ook niet in de avond of weekend!

V: Wat gebeurt er als het examen niet doorgaat, bijvoorbeeld doordat de auto defect raakt? Krijg ik dan gratis extra rijlessen en een nieuw examen?

A: Als door deze omstandigheid het examen niet doorgaat krijg je het examen vergoed.

V: Wat moet ik meenemen naar het praktijkexamen?

A: De "uitnodiging"/ "oproepkaart" die je via de email hebt ontvangen. Hierin krijg je ook als bijlage het "zelfreflextie formulier" Deze 2 formulieren print je uit. vul je in (handtekening) en neem je mee. En heel belangrijk een GELDIG ID bewijs! zonder (geldig) ID bewijs gaat het examen/tussentijdse toets niet door.

V: Als ik zelf een les moet afzeggen, bijvoorbeeld als ik ziek ben, moet ik dan toch betalen? Kan ik die les op een ander moment inhalen?

A: Als je op dezelfde dag als de afgesproken tijd afzegt zul je de les (conform de voorwaarden) wel moeten betalen, zeg je 48 uur van te voren af dan hoeft dat niet. Mits het rooster het toestaat kan in beide gevallen kan de les op een ander moment ingehaald worden. Bij ziekte geld een afzegging van 12 uur van tevoren.

ziek afmelden rijles

V: Ik moet de rijschool machtigen om examens aan te kunnen vragen. Hoe moet dit?

A: Op de website van het CBR kun je onder het kopje "Direct regelen" de rijschool machtigen met het gebruik van je DigiD. Je moet een rijschool nummer gebruiken en dat is dan 5319G1

V: Ik moet voor het aanvragen van een praktijkexamen een gezondheidsverklaring invullen. Wat is dat en hoe moet ik dat doen?

A: Op de website van het CBR kun je onder het kopje "Direct regelen"  de link vinden naar de gezondheidsverklaring (kosten €37,80)

Wil jij je rijbewijs halen? Dan is het belangrijk voor jezelf en andere weggebruikers dat jij gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom moet je in het begin van je rijopleiding een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via Mijn CBR.

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met DigiD met de extra controle via sms. Heb je nog geen DigiD met sms-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.

Nadat je je Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kun je jouw rijexamen laten reserveren door je rijschool.

V:Hoe worden de praktijklessen ingepland?

A: In het begin gaat de rijschool in overleg met jou datums plannen voor de 1e tot 3e les. Als je zover bent om andere leerlingen weg te brengen of op te halen dan krijg je de inloggegevens voor "PlanGo" Dit is een app (voor op je telefoon of tablet) waarmee je zelf in de agenda van de rijschool je lessen kunt inplannen. 

V:Geeft mijnrijschool.nl ook theorielessen?

A: Ja mijnrijschool.nl geeft ook theorielessen. Dit proberen we te doen door 1 keer in de maand een “dagcursus” te geven. Meer informatie kun je vinden op deze pagina.

masterdrive

V:Hoe vraag ik theorieexamen aan?

A:Op de website van het CBR kun je onder het kopje "Direct regelen" theorie reserveren. (kosten €33,-)

V: Waarom kost een praktijk-examen meer dan wat het CBR ervoor vraagt?

A: De 108 euro die het CBR rekent (2019), zijn alleen de kosten voor de examinator en de bijbehorende administratie. Bij het aanvragen van een praktijkexamen komt voor een rijschool echter meer kijken dan alleen de kosten voor het examen zelf. Hierbij kun je denken aan de kosten voor de auto, de instructeur, verzekeringen en administratie- en servicekosten.