RIS: Rijopleiding In Stappen

RIS: Rijopleiding In Stappen aanbevolen door het CBR!

ris logo

Methodiek

De RIS werkt met een stappenplan aan de hand van zogenaamde handelingsscripts: handige ‘kant en klare’ oplossingen voor allerlei standaard verkeersopgaven (van wegrijden tot invoegen op de autosnelweg). In totaal doorloopt een leerling in de RIS vier modules.  


• Module 1: Voertuigbediening en voertuigbeheersing. 
• Module 2: Beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en -situaties. 
• Module 3: Complexe voertuigbediening en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en -situaties:
                   gevolgd (niet verplicht) door een tussentijdse toets examinator van het CBR
• Module 4: Veilige en verantwoorde verkeersdeelname: rode draad door alle scripts, afgesloten door reguliere praktijkexamen door CBR-examinator.


In totaal doorloop je dus 46 handelingen, zoals wegrijden, een kruispunt oversteken of ingehaald worden. Voor elke handeling is er een script, (39 in totaal) dat precies aangeeft hoe je de handeling moet uitvoeren. Je leert ook zelfstandig een route te rijden met behulp navigatie en bij het rijden gebruik te maken van bewegwijzering.

RIS Stappen leskaartvoorbeeld leskaart

 


Aanleren van de scripts

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bestaat de RIS opleiding uit 4 modules die weer zijn onderverdeeld in handelingsscripts. Je begint in module 1 en eindigt in module 4. Pas als je alle scripts van een module goed onder de knie hebt, ga je naar de volgende module.

tijdens je rijlessen is een stukje voorbereiding erg belangrijk, dat je het handelingsscript goed uit je hoofd hebt geleerd. In de leerlingapp kun je middels instructievideo's en uitleg al leren hoe en waarom je bepaalde handelingen moet uitvoeren.

leskaart leerling c2555dc1dc387203a325c361df965fe84871804d85f112000e3fa586d264ea65voorbeeld leerlingen-app/instructievideo

Wat is nu het grootste verschil met een "normale" rijopleiding?? Je krijgt een beetje huiswerk mee. (denk hierij aan een aantal minuten om bepaalde handelingen door te nemen)

De leerling gaat in combinatie met de praktijklessen huiswerk toepassen. De bedoeling is dat je je thuis op de praktijklessen voorbereidt, zodat de rijles effectiever is. De instructeur haalt de theoriekennis die te behandelen is, dus uit jou kennis van het huiswerk! Dit doet hij voordat hij begint aan het praktijkgedeelte van de rijles. Hoe beter jij het doorneemt hoe makkelijker de les verloopt. De tijd die je aan het huiswerk moet besteden, is voor iedereen verschillend. Het is niet zo dat je er uren mee bezig bent, hierdoor kun je de avond of enkele uren voor aanvang van de les de script(s) doornemen en met de praktijkles behandelen.

Een voorbeeld van huiswerk in de Rijopleiding in Stappen is het aanleren van scripts, tijdens de praktijkles vertel jij aan de instructeur wat je gelezen hebt (theorie) en voer je het samen met de instructeur het script uit. De rijinstructeur geeft jou motivatie of een DEMO van het script en jij verteld erbij wat de instructeur dan moet doen op de juiste momenten. Door deze actieve zelfwerkzaamheid ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer en heb je een beter kans van slagen.

Evaluatieonderzoek

De RIS opgeleide leerlingen hebben een slagingspercentage dat 15 tot 20 %-punten hoger is dan dat van regulier opgeleide leerlingen.