RIS: Rijopleiding In Stappen

RIS: Rijopleiding In Stappen aanbevolen door het CBR!

ris logo

Methodiek

De RIS werkt met een beoordelingsstappenplan aan de hand van zogenaamde handelingsscripts: handige ‘kant en klare’ oplossingen voor allerlei standaard verkeersopgaven (van wegrijden tot invoegen op de autosnelweg). In totaal doorloopt een leerling in de RIS vier modules. Elke module sluit af met een toets: 


• Module 1: Voertuigbediening en voertuigbeheersing: toets 1 door de RIS instructeur. 
• Module 2: Beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en -situaties: toets 2 door de RIS instructeur. 
• Module 3: Complexe voertuigbediening en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en -situaties:
                   toets 3 ( tussentijdse toets) door bevoegde Risexaminator van het CBR
• Module 4: Veilige en verantwoorde verkeersdeelname: rode draad door alle scripts, afgesloten door reguliere praktijkexamen door CBR-examinator.


In totaal doorloop je dus 46 handelingen, zoals wegrijden, een kruispunt oversteken of ingehaald worden. Voor elke handeling is er een script, (39 in totaal) dat precies aangeeft hoe je de handeling moet uitvoeren. Je leert ook zelfstandig een route te rijden met behulp navigatie en bij het rijden gebruik te maken van bewegwijzering. Het materiaal is zo opgebouwd dat je leert wát je wáárom doet.


Aanleren van de scripts

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bestaat de RIS opleiding uit 4 modules die weer zijn onderverdeeld in handelingsscripts. Je begint in module 1 en eindigt in module 4. Pas als je alle scripts van een module goed onder de knie hebt, ga je na een toets naar de volgende module.

Om het je makkelijker te maken een script aan te leren, is het leerproces opgeknipt in 3 fases en acht stappen. Dat klinkt misschien erg ingewikkeld maar dat valt in de praktijk reuze mee. hieronder een uitleg:

Fase 1: kennis maken met het script

1. In de voorbereiding geeft de instructeur je een huiswerkopdracht mee.

2. De instructeur motiveert en demostreert de regels van het script.

3. Je verteld jouw instructeur hoe hij het script moet uitvoeren (de instructeur rijdt).

Fase 2: het eigen maken van het script

4. De leerling voert het script met beperkte hulp uit (doen op aanwijzingen).

5. De leerling voert het script vrijwel uit zonder hulp uit (doen op minder aanwijzingen)

6. De leerling voert het script zelfstandig uit (doen zonder aanwijzingen)

Fase 3: veralgemenisering van het script

7. De leerling herhaalt en past het script toe in net iets gewijzigde situaties.

8. De leerling past het script zelfstandig toe in steeds wisselende situaties.


Elke module wordt dus afgesloten met een toets. Daarna ga je "in principe" verder met de volgende module. Je kunt niet zakken voor eerste 3 toetsen. Als het resultaat niet voldoende is, krijg je gerichte adviezen en tips om de resultaten voor de volgende toetsen te verbeteren. Als je alle modules hebt doorlopen sluit je het af met je praktijkexamen.

Fase 1 = Huiswerk

tijdens de voorbereiding in fase 1 is het erg belangrijk, dat je het handelingsscript goed uit je hoofd hebt geleerd. Je lesboek geeft aan waarom de regeltjes uit het script zo belangrijk zijn.

RIS Praktijkboek B nieuw 1

Wat is nu het grootste verschil met een "normale" rijopleiding?? Je krijgt huiswerk mee. 

De leerling gaat in combinatie met de praktijklessen een RIS werkboek gebruiken. De bedoeling is dat je je thuis op de praktijklessen voorbereidt, zodat de rijles effectiever is. De instructeur haalt de theoriekennis die te behandelen is, dus uit jou kennis van het huiswerk! Dit doet hij voordat hij begint aan het praktijkgedeelte van de rijles. Hoe beter jij het doorneemt hoe makkelijker de les verloopt. De tijd die je aan het huiswerk moet besteden, is voor iedereen verschillend. Het is niet zo dat je er uren mee bezig bent, hierdoor kun je de avond of enkele uren voor aanvang van de les de script(s) doornemen en met de praktijkles behandelen.

Een voorbeeld van huiswerk in de Rijopleiding in Stappen is het aanleren van scripts, tijdens de praktijkles vertel jij aan de instructeur wat je gelezen hebt (theorie) en voer je het samen met de instructeur het script uit. De rijinstructeur geeft jou motivatie of een DEMO van het script en jij verteld erbij wat de instructeur dan moet doen op de juiste momenten. Door deze actieve zelfwerkzaamheid ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer en heb je een beter kans van slagen.

Evaluatieonderzoek

De RIS opgeleide leerlingen hebben een slagingspercentage dat 15 tot 20 %-punten hoger is dan dat van regulier opgeleide leerlingen.


Dus ben jij die leerling die graag diepgang wil in zijn/haar eigen rijopleiding? Een leerling die graag wil weten waarom je de handelingen moet uitvoeren? Een leerling die de dicipline heeft om daadwerkelijk de huiswerkopdrachten goed te leren?

Kies dan bij aanmelding (alleen in combinatie met een pakket) voor de RIS optie en schaf het werkboek direct aan.