CBR Almelo

Wat kun je verwachten tijdens de tussentijdse toets of het praktijkexamen, dat kun je bekijken onder het kopje "Werkwijze praktijk".

Maar hoe gaat het nu daadwerkelijk bij het CBR in Almelo? Ik probeer je hier een zo goed mogelijk beeld te schetsen wat je kunt verwachten.

Een dag (of eerder) zorg je ervoor dat je alles wat je mee moet nemen klaar hebt liggen. 

Oproepkaart (de uitnodiging), Zelfreflectie formulier en je (geldige) ID bewijs.

We rijden op de dag van de toets of examen vanuit jou huis naar het CBR in Almelo dat is gevestigd bij Bedrijvenpark Twente 305 in Almelo.

CBR ALMELO

Daar rijden we naar de parkeerplaats en parkeer jij de lesauto achterwaarts in een van de parkeervakken die voor het CBR bedoeld zijn.(Dit hebben we natuurlijk al meedere keren beoefend).

Parkeerplaats cbr Almelo

Vervolgens kunnen we nog kort een aantal zaken doornemen over de bedienen van diverse onderdelen binnenin de auto (verwarming, ruitenwisser, controle lampjes, dashboard etc.)

We kunnen ook nog even kijken en alle vloeistoffen nog even langsgaan.

We lopen dan rustig naar het gebouw om binnen te wachten tot het tijd is voor je toets of examen.

ingang CBR Almelo

het CBR (de 4 ramen links naast de brievenbussen)

Afhankelijk van het tijdstip dat je bent uitgenodigd, wachten we of in de hal of we lopen naar het restaurant waar we eventueel nog een kopje koffie of iets anders kunnen nuttigen.

hal van CBR in Almelo

Dan komt voor jou het ergste!! Wachten,.... wachten tot we worden opgehaald door een van de examinatoren. Je kunt het vergelijken met het wachten bij de tandarts ;) hier zal je spanning dan ook wel gaan oplopen. Vaak zit je met meerdere kandidaten te wachten en het komt geregeld voor dat het dan heel stil is. Natuurlijk probeer ik hier en daar nog wel een grapje te maken of door te gaan met een gesprek. Ik wil het wachten dan ook zo prettig mogelijk voor je maken. Maar het zal je spanning niet doen afnemen. HET IS DAN OOK HEEL NORMAAL DAT JE EEN BEETJE GESPANNEN BENT!

Dan is het zover we worden opgehaald door een van de examinatoren en lopen we de ruimte van het CBR binnen.

kamer CBR Almelo

En nemen we plaats aan een van de tafels. Jou tafelnummer is al bekend want die staat vermeld op je uitnodiging/oproepkaart.

tafels bij het CBR Almelo

Nu krijg je een gesprek met de examinator. Hij of zij zal kijken of je ID-kaart geldig is. (is dat niet het geval dan zal de toets of het examen niet doorgaan! ). Verder kijken ze naar de uitnodiging of je een handtekening hebt gezet waarmee je akkoord gaat met de voorwaarden van het CBR. De ingevulde zelfrefectie formulier die je vooraf dus al hebt ingevuld, laten ze nog even "links" liggen. Die wordt namelijk gebruikt om na afloop je rit te bespreken.

Als alles klopt lopen we weer naar buiten richting de lesauto. Buiten lopen we naar de parkeerplaats en hier moet je een "ogen test" doen. Dit doen ze doormiddel van het oplezen van een kentekenplaat op ongeveer 20 meter afstand.

kenteken lezen bij CBR Almelo

Vervolgens lopen we naar de lesauto en krijg je eventueel de vragen die je onder het kopje "onder de motorkap" kunt terugvinden..

Dan gaat je toets of examenrondje beginnen, deze zal ongeveer 30 tot 35 minuten duren.

Tijdens de rit moet je moet 2 keer een  bijzondere verrichtingen uitvoeren.

Dat kan zijn een:

- Omkeeropdracht; keren van 3 steken, halve draai, bocht achteruit, gebruik van parkeervak

- Parkeeropdracht. vooruit/achteruit in een vak, fileparkeren voor/achteruit

- Achteruit rijden (recht achteruit of in een bocht)

- hellingproef

Daarnaast een stuk zelfstandig route rijden middels navigatiesysteem, niet de gehele route maar in combinatie met:

- Clusteropdracht
Je rijdt in een onbekende stad en vraagt de weg aan een voorbijganger. Deze legt je uit dat je de eerste weg links moet nemen, vervolgens mij de tweede verkeerslichten naar rechts moet gaan en dan de straat in moet rijden bij de bloemenstal. Met de clusteropdracht wordt deze situatie nagespeeld. Je rijinstructeur geeft je een aantal opdrachten achter elkaar (minimaal 3 en maximaal 5). Hij zal de opdrachten 1 of meerdere malen herhalen om te checken of het duidelijk is. Daarna mag je zelfstandig de gegeven opdrachten uitvoeren. De clusteropdracht kan worden aangevuld met de opdracht de blauwe ANWB borden te volgen naar een bepaalde bestemming.
Vergeet je tijdens het rijden de opdracht, dan mag je de lesauto aan de kant zetten en de examinator vragen de clusteropdracht te herhalen.

en tijdens je tussentijdse toets kun je ook een situatie bevraging verwachten: 

Jij krijgt een situatiebevraging, waarin je zult moeten motiveren waarom er een bepaalde keuze is gemaakt. De examinator wil gewoon jou gedachtengang weten waarom je tot een bepaalde keuze komt. Het hoeft dus niet goed of fout te zijn!

Hopelijk kun je plezier vinden in je rit, ondanks een gezonde spanning ;) Probeer dan ook zoveel mogelijk te denken aan hoe je je taken in het verkeer gaat oplossen. Hierdoor heb je geen tijd om zenuwachtig te zijn.

Na afloop van de toets of examen gaan we weer terug naar binnen en neem je weer plaats aan de tafel. Dan krijg je of advies (na aanleiding van je toets rondje) of direct de uitslag na het examen rondje.  

Tot slot:

Het is jou ritje! Wat bedoel ik ermee? Het draait om jou natuurlijk. En alles wat het jou makkelijker kan maken kun je dan ook doen. Bijvoorbeeld als jij het prettig vindt om de radio aan te hebben tijdens de rit of de navigatie scherm, zet deze dan aan. De examinator zit als gast naast jou. Je moet niet het idee hebben dat je het niet aan mag zetten van hem of haar. Gewoon doen wat jij prettig vindt en rij net als bij een rijles, immers moet je dezelfde (veilige) handelingen en technieken laten zien als ik naast je zit. 

Eet een banaan voor de toets of examen! In bananen zitten stoffen die bevordelijk zijn voor je concentratie, motivatie en alertheid. Volgens onderzoek is het beste dat je 2 uur van te voren een of twee bananen kan eten.

Zo kun je ook kaugom nemen voor concentratie.