Remvloeistof

Remvloeistof

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem. Welke rol speelt de remvloeistof hierin?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Remvloeistof veroudert, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. De soorten DOT3 en DOT4 zijn hygroscopisch, dat wil zeggen dat ze water opnemen uit de lucht. Daardoor wordt het kookpunt verlaagd en kunnen er dampbellen in de vloeistof ontstaan. Dan remt de auto niet meer krachtig genoeg, of, in het ergste geval, helemaal niet. DOT 5 is gebaseerd op siliconen en kent dit probleem niet.

Wat kan ik zelf?

Als het remvloeistofreservoir (zie foto reservoir met gele dop) niet meer helemaal vol is, kun je tussentijds remvloeistof bijvullen. Let wel op dat u de juiste remvloeistof gebruikt. DOT4 en DOT5 kunnen niet door elkaar gebruikt worden! Ga wel naar de garage, om naar de oorzaak van het vloeistofverlies te laten zoeken.

Wat is het en wat doet het?

Het remsysteem van een auto werkt hydraulisch. Als je de rem intrapt, dan verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Zo wordt druk uitgeoefend op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

In de motorruimte zit een reservoir (in de lesauto potje met gele dop) daarin de remvloeistof. Controleer regelmatig of dat nog helemaal vol zit. Als dat niet het geval is, kan dat duiden op lekkage in het remsysteem. Als er te weinig remvloeistof in het systeem zit, gaat ook een controlelampje op het dashboard branden.

TERUG NAAR ONDER DE MOTORKAP